Blog

Váljon napi rutinná az úszóedzés!

De hogyan?

Rutin, rutinból cselekedni, rutinosan cselekedni... Sokféle módon fejezhetjük ki magunkat és nem is mindegy, hogyan fogalmazunk. Annak megfelelően, hogy milyen hangsúlyt adunk mondandónknak, a rutin szó egyaránt kelthet negatív és pozitív érzést is bennünk. Alapvetően azonban elmondható, hogy mindannyian törekszünk a rutinra. Hogy is van ez?

Vannak éves, havi, de jellemzően inkább heti és napi rutinjaink. Miért alakul ez ki? Leginkább abban rejlik az ereje és sokszor akaratlanul is azért alakítunk ki rutinokat, mert ad számunkra valamilyen keretet, pluszt. Te gondolkodtál már azon, hogy számodra mi az? Sokaknak a következők:

  • A rutin biztonságérzetet nyújt. Olyan adalék az életünkben, amely a stabilitás által segíti mindennapjainkat.
  • A rutin kialakítása a biztonságon túl egyfajta kiszámíthatóságot is kínál számunkra.

Nem véletlen, hogy a rutinnal végzett cselekedeteinket tekintve kitartóbbak vagyunk. Amit rendszerint és meghatározott módon (azaz rutinból) végzünk, egész egyszerűen beépül az életünkbe, és nem gondolkodunk azon, miért éppen azt vagy miért éppen úgy csináljuk az adott dolgot, ahogy. Egyszerűen csak cselekszünk.

A sport és a rutin

Nincs ez másként a sporttal sem. A rendszeresség nagyon fontos az egészséges életmód kialakításában, amelynek jelentős része a sport is. Gondolj csak bele, Te hány olyan embert ismersz, aki azért nem megy el sportolni, mert éppen nincs kedve hozzá, vagy egyszerűen csak elfelejtett elindulni?! Vagy lehet, hogy épp Te is ilyen vagy? 🙂 Aki azonban rutinból sportol, nem gondolkozik, egyszerűen csak teszi a dolgát.

Elkezdeni sportolni bizony nagyon nehéz. Rendszeressé tenni ezt a tevékenységet pedig kifejezetten megterhelő lehet, legalábbis az első időszakban. Viszont ami kétségtelen: megéri!

Azt mondják, hogy egy új szokás kialakításához 21 nap szükséges. 21 napig kell a tevékenységünket, lehetőség szerint azonos időben és viszonylag azonos körülmények között végezni ahhoz, hogy rutinná váljon. 3 hét valójában hosszú idő, de ha ezt az időt egy sporttevékenység rendszeresítésére szánjuk, ami akár az egész életünkre, a további életünk minőségére kihat, bizony eltörpül az elsőre hosszúnak tűnő időszak.

De miért érdemes rendszeressé tenni a sportot?

Ahogyan már korábban is írtunk róla, a sportnak, különösen az úszásnak számtalan kedvező élettani hatása van, azonban a legfontosabbakat érdemes röviden összefoglalni:

  • erősíti az immunrendszert,
  • kedvező hatással van a keringésre,
  • utánozhatatlan stresszoldó tevékenység,
  • és akár a fogyást is elősegítheti, ami a nyár közeledtével bizony nem utolsó szempont. 🙂

Számtalan tevékenység van, amivel átmozgathatjuk testünk különböző részeit, azonban mind közül kiemelkedik az úszás, ugyanis az egyik jellemző jó tulajdonsága az, hogy a teljes testet átmozgatja. Bizony! Egy tevékenységgel, alkalmanként 1-1,5 óra időráfordítással a teljes testedet megmozgatod. Éppen ez a garancia arra, hogy újra és újra kedved lesz úszni menni, hiszen rövid idő alatt jelentős érdemi sporttevékenységet tudsz elvégezni, ami nem csupán a testedre, de az elmédre is kiváló hatást gyakorol. Az, aki ezt néhány alkalommal megtapasztalja, egész biztosan rendszeresen visszatér majd az uszodába. 

Úszás, a rutin és a változatosság szerelemgyereke

Ha egy tevékenységet rendszeresen és viszonylag gyakran végzünk, könnyen unalmassá válhat számunkra, különösen akkor, ha nem találjuk meg benne a szenvedélyünket. Mi hiszünk benne, hogy a szenvedély kialakulását nagyban segíti a változatosság. Változatosságot várni egyfajta sporttevékenységtől azonban elsőre nem tűnik túl reálisnak. Nem így, ha úszásról van szó!

Az úszás során ugyanis nem csupán minden testrészünket és a teljes izomzatunkat mozgatjuk át, hanem azon belül is, alkalomról alkalomra jelentős változatosságot tud nyújtani számunkra ez a sport. 

Az egyik alkalommal lehet, hogy a lábunk, a másik alkalommal pedig inkább a karjaink erősítése lesz a cél. Adódik majd olyan edzés, amikor sokkal inkább háton úszni lesz kedvünk, míg máskor a mellúszás adja meg a napi mozgásunkat. Hátúszás, mellúszás, gyorsúszás, pillangó… Csak néhány úszásnem, melyek megfelelő kombinációjával nem csak arányosan fejlesztheted tested, hanem változatossá is teheted a már egyébként sem unalmas úszást. Ha ezt a sportot választod, megtalálod azt a változatosságot, ami nem enged ellustulni és nem veszi el a kedved a rendszeres mozgástól.

Rendszeresség – Mennyi az annyi?

Abban tehát mindenki egyetért, hogy a rendszeresség életünk több területén is fontos, így kiemelt szerepe van a sportolásnál is. Mit nevezhetünk azonban rendszeresnek?

Fontos, hogy a rendszeresség fogalma sportáganként változhat. Az úszás esetében, amely alkalmanként 1-1,5 óra, minimum heti két alkalom szükséges. Szükséges, de mihez? Például ahhoz, hogy rutin váljon belőle, de ami még fontosabb, a heti két úszóedzéssel elérheted a kívánt állóképességet és erőnlétet. Mindössze heti két edzéstől már jelentős eredményeket várhatsz tehát, de ha 3-4 alkalommal is van lehetőséged meglátogatni az uszodát, egy pillanatig se habozz! 

Kezdd az aktív úszást heti 1-2 alkalommal, és meglátod, hamarosan a tested és az elméd is kívánni fogja, hogy többször is hódolj új hobbidnak. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a rendszeres mozgás mellett könnyebb szívvel eheted meg a habot is a tortáról. 😉

Fáradj el, aztán légy büszke

Ha hetente több alkalommal is beépíted a mozgást az életedbe, érdekes dolgokat fogsz megtapasztalni. Minden alkalommal közelebb kerülsz a tested megismeréséhez és egyre távolabb vélt határaidtól. 

Rutinra fel!

Az elsőre nyűgnek tűnő tevékenység így válik végső soron rutinná és azzá, amit aztán szívesen beépítesz a mindennapjaidba. Az alkalmanként fokozódó jó érzés és kellemes fáradtság lesz a segítségedre abban, hogy ne a kifogásokat, inkább a lehetőséget keresd a mozgásra. 

Ha már örömödet leled a mozgásban, ha a legnehezebb napod végén is az uszoda felé veszed az irányt, ha a fáradtság ellenére is elindulsz sportolni te már jó úton jársz. Gratulálunk az egészséges életviteledhez, ami a legnagyobb ajándék, amit magadnak adhatsz. 🙂

Van lehetőség próba órára is, ezt kérlek külön jelezd majd a jelentkezési lapon.

A próba órán nem úszni fogsz tanulni, hanem csupán ismerkedni fogsz velem és a társakkal, megnézheted az uszodát és környezetét, szimpatikus-e neked, felmérheted, hol tartanak a többiek, megkóstolhatod a víz mélységét és hőmérsékletét is, valamint betekintést nyerhetsz, milyen feladatok várnak rád, ha hozzánk jössz tanulni úszni.

Várlak tehát a Sport11-ben, jelentkezni kizárólag csak nálam lehet: +36 30 945 7790
Owolabi Gabriella a te úszóedződ

Tetszett a tartalom?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük